BLOG

Op deze pagina deel ik blogs over dagelijkse dingen die me opvallen, die me inspireren of op een andere manier indruk op mij maakten.

En jullie zelf dan?

‘We ontvingen een flyer van jullie met tips om energie te besparen. Leuk, maar wat doen jullie zelf dan als organisatie?’

In de (semi)overheid voer je werkzaamheden uit voor je inwoners, huurders, klanten etc, vaak vanuit een hoger doel en op het verzoek van de overheid. Prima en heel belangrijk, maar heb je zelf ook je zaakjes op orde? En zo niet, kun je dan dergelijke boodschap met droge ogen ‘verkopen’?

Een heel terechte vraag van deze inwoner en ook een vraag die een gevoelige snaar kan raken..

Het is inderdaad essentieel dat je als gemeente het goede voorbeeld geeft en zelf je eigen verantwoordelijkheid neemt.

In de waan van de dag is het verduurzamen van je eigen organisatie niet altijd iets waar je misschien steeds bij stilstaat. Voldoende kennis ontbreekt en de agenda is overvol.

Echter moeten we samen bouwen aan een duurzame en veerkrachtige gemeenschap, waarin we niet alleen praten over duurzaamheid, maar het ook actief omarmen in alles wat we doen, inclusief de eigen organisatie.

eerlijk eten

3D-geprint biefstuk en de groene ster

Goed eten, een fijne sfeer, een goed gesprek of juist gieren van het lachen; ik kan echt genieten van heerlijk uit eten gaan. Bij voorkeur eet ik vegetarisch en ik word er dan ook blij dat ik steeds meer goede vegetarische gerechten op de kaarten van restaurants zie staan.

Laatst was ik met mijn gezin uit eten en ontdekte onze dochter van 14 een 3D-geprinte biefstuk op de kaart. Dat leek haar wel wat!
“Nee, het wo
rdt niet in onze keuken zelf geprint” was het teleurstellende antwoord van de ober, maar dat mocht de pret niet drukken. Een goed uitziende en heerlijk smakende biefstuk werd haar even later voorgeschoteld en het kon de goedkeuring van ons alle 4 wegdragen!

Gisteren werd de uitslag van de Michelinsterren weer bekend gemaakt. En tot mijn genoegen is er sinds een tijdje ook een groene variant; de groene ster, die ook nog eens steeds vaker uitgedeeld wordt. 4 nieuwe restaurants dit jaar en in totaal 15 groene sterren! Hoe fantastisch is het dat dat (h)eerlijke eten nog lekkerder smaakt omdat het eerlijk en duurzaam is… Ik lik mijn vingers erbij af!

 

Alle begin is moeilijk

Vanochtend volgde ik een online training op de kamer van mijn dochter.

Mijn blik viel op een bloempot die op haar bureau staat, gevuld met zwarte aarde.
Toen ik nog een keer keek, zag ik daar een enorm eigenwijze, maar vooral sterk stengeltje uit die zwarte aarde omhoog komen.

Hierbij moest ik gelijk aan mijn werk denken. Zo zien bedrijven MVO ook soms… Hoe kom ik van A-Z? Gewoon maar beginnen! Hoe klein dan ook!

Net zoals bij het groeien van dit nieuw stengeltje, vergt MVO ook de juiste zorg en aandacht maar het gaat vooral om het ‘gewoon’ doen!

Als je vervolgens een start hebt gemaakt met MVO, zul je merken dat je bedrijf langzaam maar zeker zal groeien en bloeien, net zoals het stengeltje uit de bloempot. Je zult niet alleen bijdragen aan een betere wereld, maar ook de toekomstbestendigheid van je bedrijf vergroten.

(Overigens bleek bij navraag dat mijn dochter een zaadje van een blauwe regen heeft geplant, nog een hele weg te gaan maar het begin is er!)

lampje_koffiezetapparaat

Het lampje van het koffiezetapparaat

Deze week was ik in het kader van Toekomstig Bestendige Bedrijven Terreinen bij een bijeenkomst met ondernemers welke voornamelijk actief zijn op logistiek vlak.

Een interessante bijeenkomst, niet in de laatste plaats omdat vaak blijkt dat ondernemers van een bepaald bedrijventerrein elkaar vaak niet eens kennen!
Heel interessant om dan, naast kennismaken, eens te kijken naar bijvoorbeeld gezamenlijke uitdagingen en zeker naar kansen! Daar kan ik ook hele boeken over schrijven, maar nu was er iets anders wat in mijn hoofd bleef ronddansen.

We spraken tijdens de bijeenkomst bijvoorbeeld over energie-uitdagingen. Hoe ga je met deze vraagstukken om?
Iemand opperde om een scan uit te voeren, een soort 0-meting, om te kijken waar bijvoorbeeld mogelijkheden liggen om energie te besparen.
Na een korte stilte zei de ondernemer naast mij: “Ik heb laatst een scan laten uitvoeren, en vanuit daar kreeg ik het advies om het lampje van het koffieapparaat in onze kantine ’s nachts uit te doen.. terwijl we een distributie-bedrijf runnen met meerdere hallen, 100+ medewerkers en gebruik maken van een groot wagenpark waaronder 2 elektrische vrachtwagens…”
Meer toelichting hoefde hij niet te geven, iedereen snapte gelijk zijn punt.

Nu ben ik wel van mening dat alle beetjes helpen, maar het was duidelijk dat deze ondernemer hier niet mee geholpen was en het hem juist sceptisch had gemaakt. Ontzettend jammer!

De meeste MVO-onderwerpen zijn op veel bedrijven van toepassing maar het laat maar weer eens zien hoe belangrijk maatwerk soms is en het echt in gesprek gaan met je klant en inzicht te krijgen in zijn/haar behoeftes.

Eigenwijze krokus tussen de tegels

Vanochtend zag ik iets bijzonders bij ons voor op de stoep: een krokus die tussen de tegels groeide. Het was een klein maar krachtig teken van de veerkracht van de natuur.

Het doet me denken aan hoe belangrijk het is om als bedrijf MVO hoog op de agenda te hebben staan.
MVO gaat niet alleen over het verminderen van onze ecologische voetafdruk, maar ook over het creëren van een duurzame toekomst voor iedereen. Het gaat over het maken van bewuste keuzes en verantwoordelijkheid nemen voor de impact die we hebben op de wereld om ons heen.

Als we als bedrijven investeren in MVO, kunnen we bijdragen aan een positieve toekomst. We kunnen een duurzame en veerkrachtige organisatie creëren, die niet alleen klaar is voor de toekomst, maar ook bijdraagt aan een betere wereld voor toekomstige generaties.

Er zijn zoveel mogelijk om als bedrijf te kunnen doen om een positieve impact te hebben op de maatschappij en het milieu. Ik laat me graag inspireren door de veerkracht van de natuur en samenwerken aan een betere toekomst! 

Ik word altijd geïnspireerd door voorbeelden van duurzaamheid die bedrijven hebben doorgevoerd. Zo mooi om te zien hoe bedrijven/organisaties met groene ogen naar hun bedrijf kijken, hoe zij hun groene hart laten kloppen. Bovendien erg inspireren.

Heb jij met jouw bedrijf ook een mooi verhaal te vertellen? Laat het ons weten! info@metgroeneogen.nl

WILDLANDS, Emmen

Op uitnodiging van Hanneke Wijshake van WILDLANDS breng ik een bezoek aan dit mooie park. Helaas komt de regen deze dag met bakken uit de lucht, maar dat neem ik graag op de koop toe. Ze vertelt me uitgebreid en vol trots hoe duurzaamheid een grote rol speelt op alle vlakken bij WILDLANDS. Ik wist al dat hier veel aandacht voor was, maar ben onder de indruk van alle maatregelen, ambities en op welke schaal dit wordt doorgevoerd! Een greep uit de vele voorbeelden;

Bouw park
Tijdens de bouw in 2016 zijn zoveel mogelijk materialen hergebruikt. Veel onderdelen vanuit het oude Dierenpark Emmen, de oude brug tussen de parkeerplaats en het oude dierenpark (verwerkt in het Kompasplein), spoorbielzen (in de woestijn),  en 2 grote zandfilters die vroeger dienst deden bij bierbrouwerij Heineken. 
Er is volop gebruik gemaakt van duurzame bouwmaterialen zoals leemstenen. Deze zijn gemaakt van het leem dat werd gewonnen met het uitgraven van de Hondsrugtunnel.
Ook het dak van het Atlastheater doet mee; deze groene mat heeft allerlei voordelen zoals het koel houden van de onderliggende kantoren, het zuivert CO2 en fijnstof uit de lucht en biedt vlinders en bijen voedsel.

Exploitatie
Waterfabriek; 
WILDLANDS heeft een eigen waterfabriek. Al het afvalwater en regenwater wordt hier opgevangen en na bewerking opnieuw gebruikt. Alleen drinkwater voor de mensen is van de waterleidingmaatschappij, de rest is hergebruikt. 
Hiermee is WILDLANDS van een afname van 150.000m3 naar 10.000 m3 drinkwater per jaar gegaan. Het her te gebruiken water wordt verwerkt in de ‘Living Machine’.

Living Machine;
Dit is de biologische waterzuivering waarbij planten en micromechanismen het afvalwater zuiveren, afkomstig van bijvoorbeeld toiletten, horeca en spoelwater uit de kringloop van o.a. de nijlpaarden, schildpadden en olifanten. 

 

Energie
Er zijn 1100 zonnepanelen en samen met de andere maatregelen maakt dit dat WILDLANDS CO2 neutraal is. Een hele prestatie! 

Horeca
Alle horeca bij WILDLANDS zijn 100% plastic vrij. De keukens zijn gasvrij, er is een eigen moestuin en daarnaast worden de producten lokaal ingekocht. Er wordt eigen koffie en thee geserveerd met een duurzaamheidscertificaat.

Afvalscheiding 
Het afval wordt op zo’n 13 onderdelen gescheiden en zoveel mogelijk hergebruikt of gerecycled. Daarnaast worden bijvoorbeeld de papieren handdoekjes verwerkt tot nieuwe handdoekjes. 

Verder
Alle schoonmaakmiddelen zijn biologisch afbreekbaar. En er is een bankje gemaakt van afgedankte bedrijfskleding.

Green Key Goud
Het is niet verbazingwekkend dat WILDLANDS hiervoor een Green Key Goud certificaat heeft. 
Dit houdt o.a. ook in dat  duurzaamheid ook standaard terugkomt in formele gesprekken met medewerkers, afdelingsoverleggen, bij aanbestedingen en bij het bedenken van innovaties en evenementen die worden georganiseerd.

Indrukwekkende lijst nietwaar? Ik heb vooral mijn ogen uitgekeken bij de Waterfabriek en de Living Machine. Natuurlijk is dit een bijzonder bedrijf en is dit duurzaamheid op een zeer hoog niveau. Maar ook is dit doorgezet in hierboven genoemde kleinere onderdelen wat mijn inziens heel inspirerend kan zijn voor andere bedrijven!