Wij worden altijd geïnspireerd door voorbeelden van duurzaamheid die bedrijven hebben doorgevoerd.

Zo mooi om te zien hoe bedrijven/organisaties met groene ogen naar hun bedrijf kijken, hoe zij hun groene hart laten kloppen. Bovendien erg inspirerend!

We willen deze bedrijven graag een stukje podium bieden. Het is een genot om te zien hoe een bedrijf bloeit terwijl ze hierbij aandacht hebben voor mens en planeet.

Sterker nog, wij denken dat het andersom is; dat een bedrijf bloeit, doordát ze aandacht hebben voor mens en planeet!
En het mooie is dat dit een ontwikkeling is dat continu doorgaat en je steeds nieuwe stappen kunt maken.

Heb jij met jouw bedrijf ook een mooi verhaal te vertellen? Laat het ons weten! info@metgroeneogen.nl

WILDLANDS, Emmen

Op uitnodiging van Hanneke Wijshake van WILDLANDS breng ik een bezoek aan dit mooie park. Helaas komt de regen deze dag met bakken uit de lucht, maar dat neem ik graag op de koop toe. Ze vertelt me uitgebreid en vol trots hoe duurzaamheid een grote rol speelt op alle vlakken bij WILDLANDS. Ik wist al dat hier veel aandacht voor was, maar ben onder de indruk van alle maatregelen, ambities en op welke schaal dit wordt doorgevoerd! Een greep uit de vele voorbeelden;

Bouw park
Tijdens de bouw in 2016 zijn zoveel mogelijk materialen hergebruikt. Veel onderdelen vanuit het oude Dierenpark Emmen, de oude brug tussen de parkeerplaats en het oude dierenpark (verwerkt in het Kompasplein), spoorbielzen (in de woestijn),  en 2 grote zandfilters die vroeger dienst deden bij bierbrouwerij Heineken. 
Er is volop gebruik gemaakt van duurzame bouwmaterialen zoals leemstenen. Deze zijn gemaakt van het leem dat werd gewonnen met het uitgraven van de Hondsrugtunnel.
Ook het dak van het Atlastheater doet mee; deze groene mat heeft allerlei voordelen zoals het koel houden van de onderliggende kantoren, het zuivert CO2 en fijnstof uit de lucht en biedt vlinders en bijen voedsel.

Exploitatie
Waterfabriek; 
WILDLANDS heeft een eigen waterfabriek. Al het afvalwater en regenwater wordt hier opgevangen en na bewerking opnieuw gebruikt. Alleen drinkwater voor de mensen is van de waterleidingmaatschappij, de rest is hergebruikt. 
Hiermee is WILDLANDS van een afname van 150.000m3 naar 10.000 m3 drinkwater per jaar gegaan. Het her te gebruiken water wordt verwerkt in de ‘Living Machine’.

Living Machine;
Dit is de biologische waterzuivering waarbij planten en micromechanismen het afvalwater zuiveren, afkomstig van bijvoorbeeld toiletten, horeca en spoelwater uit de kringloop van o.a. de nijlpaarden, schildpadden en olifanten. 

Energie
Er zijn 1100 zonnepanelen en samen met de andere maatregelen maakt dit dat WILDLANDS CO2 neutraal is. Een hele prestatie! 

Horeca
Alle horeca bij WILDLANDS zijn 100% plastic vrij. De keukens zijn gasvrij, er is een eigen moestuin en daarnaast worden de producten lokaal ingekocht. Er wordt eigen koffie en thee geserveerd met een duurzaamheidscertificaat.

Afvalscheiding 
Het afval wordt op zo’n 13 onderdelen gescheiden en zoveel mogelijk hergebruikt of gerecycled. Daarnaast worden bijvoorbeeld de papieren handdoekjes verwerkt tot nieuwe handdoekjes. 

Verder
Alle schoonmaakmiddelen zijn biologisch afbreekbaar. En er is een bankje gemaakt van afgedankte bedrijfskleding.

Green Key Goud
Het is niet verbazingwekkend dat WILDLANDS hiervoor een Green Key Goud certificaat heeft. 
Dit houdt o.a. ook in dat  duurzaamheid ook standaard terugkomt in formele gesprekken met medewerkers, afdelingsoverleggen, bij aanbestedingen en bij het bedenken van innovaties en evenementen die worden georganiseerd.

Indrukwekkende lijst nietwaar? Ik heb vooral mijn ogen uitgekeken bij de Waterfabriek en de Living Machine. Natuurlijk is dit een bijzonder bedrijf en is dit duurzaamheid op een zeer hoog niveau. Maar ook is dit doorgezet in hierboven genoemde kleinere onderdelen wat mijn inziens heel inspirerend kan zijn voor andere bedrijven!